Селищна рада смт. Томашгород
Рокитнівського району Рівненської області

День Перемоги

 

Хоч би скільки ще минуло часу, доки існуватиме на своїй землі українська нація, у День Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941 – 1945 років ми вклоняємося ветеранам, складаємо глибоку синівську шану.

 Святкування Дня Перемоги в селищі Томашгород ось уже вкотре розпочинається з урочистої ходи по центральній вулиці школярів та колективу Томашгородського НВК школи І-ІІІ ступенів-ліцею. Поступово до них приєднуються ветерани, молодь, інші жителі селища. 9 травня цього року, підійшовши до обеліска, ветерани разом з керівництвом селища урочисто поклали вінки в пам'ять про томашгородців, які загинули в боротьбі з фашизмом. Колона завершила свою ходу біля пам’ятника солдатам, які поклали голови, захищаючи селище Томашгород.

 Після 5-хвилинної літейки, яку служили настоятелі православних храмів селища отець Валерій та отець Василій, селищний голова Віктор Аксьонов розпочав урочистий мітинг. Зі словами вдячності, побажання здоров’я та довгих років життя, від імені депутатів, членів виконкому, керівників організацій, установ, підприємств, жителів селища до ветеранів зверталися Томашгородський селищний голова Віктор Аксьонов, зав.ДНЗ «Калинка» Ніна Поляк, депутат селищної ради та завідуюча Томашгородською ПШБ Ярослава Грудень, член виконкому та голова товариства польської культури «Рокитнівщина» Євгенія Якимець, секретар селищної ради Галина Вежичанін, школярі Томашгородського НВК школи І-ІІІ ступенів-ліцею.

 Жителі Томашгорода все-таки щасливі. Щасливі, бо мають змогу через 67 років після страшної війни бачити, говорити, вклонятися тим, хто дійсно бачив війну. В селищі, нажаль, залишилося двоє ветеранів, які були в строю Радянської Армії. Це: інваліди ВВВ Лех Антон Михайлович та Корень Іван Захарович. З гордістю та невимовним болем присутні ловили кожне слово, промовлене Іваном Захаровичем, який з гіркотою згадував воєнний період, бойових побратимів…

 Всі присутні в клубі Томашгород стоячи та оплесками зустрічали сивочолих ветеранів. Концерт видався на славу: були і подарунки від влади, і щирі посмішки, і сльози радості, і подарований під час концертного номеру букетик…

 Який День Перемоги без бойових ста грамів та солдатської каші! Після концерту під звучання баяну Андріяшина Івана Мефодійовича, біля вогнища та палатки з вартовими томашгородці частувалися кашею, виспівували пісні воєнних років, частівки, витанцьовували польки, вальси, краков’яки.

 По завершенню святкувань керівництво селища разом з ветеранами та отцем Валерієм відвідали та привітали з Днем Перемоги голову ради ветеранів Антонченко Варвару Мусіївну та інваліда Великої Вітчизняної війни Леха Антона Михайловича.

 Дорогі ветерани! Дай Бог встигнути віддати Вам хоч частину боргу за щастя мирно жити на цій землі, ростити дітей і розбудовувати нашу Вітчизну. Здоров’я Вам, щастя та довгих років життя!

 

Жителька селища Томашгород

 

Оксана Вежичанін